פרשת השבוע - מגלים ביחד את פרשת השבוע לאתר גלים לאתר סנונית לאתר של תל"י פרשת השבוע - מגלים ביחד את פרשת השבוע
על אודות האתר
דף ראשי > על אודות האתר > על פרשת השבוע - מידע למורים ולהורים


על פרשת השבוע - מידע למורים ולהורים

־

מהי "פרשת השבוע"?

אם תעיינו בתנ"ך, באותיות הקטנות שבספרי התורה (בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים), תגלו, שלצד החלוקה לפרקים יש בהם גם חלוקה אחרת - חלוקה לפרשות. שם הפרשה מופיע בדרך כלל בראש העמוד (במרכז או בצדדים). הפרשות מחולקות לקטעים/לפרשיות. בשולי הדף תוכלו למצוא לאורך הפרשה את הסימונים: "ראשון", "שני", "שלישי"... כל קטע כזה נקרא "פרשייה". "מפטיר" הוא הפרשייה האחרונה בכל פרשה, ולאחריו מתחילה פרשה חדשה.
לעומת החלוקה לפרשות ולפרשיות החלוקה לפרקים היא חלוקה שונה לגמרי, ומקורה במלאכתו של הכומר הנוצרי לנגטון, שחי במאה השלוש עשרה. חלוקה זו מקיפה את התנ"ך כולו, ואין כל הקבלה בין החלוקה לפרקים ובין החלוקה לפרשות. לפיכך פרשה יכולה להתחיל גם באמצע פרק וכך גם הפרשיות!
על פי המסורת, החלוקה לפרשות נעשתה כבר בימי עזרא הסופר, והיא נחשבת לחלוקה היהודית המסורתית.

לשם מה נחלקה התורה לפרשות?

על פי מנהג הקריאה הבבלי, נוהגים לקרוא את התורה כולה בבית הכנסת במשך שנה שלמה, בכל שבוע לאחר תפילת שחרית של שבת. לכן התורה מחולקת לחמישים וארבע פרשות, כמספר השבועות בשנה. לעתים קורה ששבתות חלות בחגים (ואז קוראים בהם קריאה מיוחדת לחג ולא את פרשת השבוע). כמו כן יש שנים שאין בהן חמישים וארבע שבתות, ואז מצרפים שתי פרשות, וקוראים אותן יחד (לכן כדאי לבדוק ביומנים איזו פרשה יש לקרוא בכל שבוע). יש לציין כי בקהילות ישראל נוהגים לקרוא בתורה גם בתפילת מנחה של שבת וביום שני וחמישי - אז קוראים חלקים מן הפרשה הבאה.
את סדר הקריאה מתחילים בשבת שלאחר שמחת תורה. היא "שבת בראשית" - ובה קוראים את פרשת בראשית. את הקריאה מסיימים בשמחת תורה הבא, גם אם אינו חל בשבת, אז קוראים את פרשת "וזאת הברכה" - שהיא הפרשה האחרונה בתורה.

טקס קריאת התורה

הקריאה בתורה הנה טקס מעניין ומרשים - מוציאים מארון הקודש את ספר התורה, ולאחר שמציגים אותו לקהל, מניחים אותו על השולחן בבימה. שליח הציבור (ולעתים זה נער או נערת בר/בת המצווה) עולה לבימה וקורא בנגינה, על פי טעמי המקרא, את פסוקי הפרשה.
במהלך הקריאה מוזמנים מתפללים מהקהל לעלות ולהתכבד בברכה לפני ואחרי קריאת פרשייה אחת (זוכרים? ראשון, שני וכו'). בסיום הקריאה עוטפים שוב את ספר התורה ולפני שמחזירים אותו לארון, עוברים אתו בין הקהל שקם לכבודו. אלו רגעים מרגשים מאוד, ובמהלכם יש הנוהגים אף לגעת בספר התורה בקצה הטלית שבה הם עטופים, ולנשק את הספר האהוב.

כיצד נלמד את פרשת השבוע?

מלבד הקריאה בפרשה נהגו בקהילות ישראל גם לשאת דרשה, העוסקת בעניין העולה מתוך פרשת השבוע בהקשרים רחבים יותר - תרבותיים ואקטואליים. לאורך השנים נכתבו דרשות רבות, ולכן היום ניתן למצוא על כל פרשה מאות דרשות שונות. על פי מסורת זו, גם אנו בחרנו לקחת בכל פעם נושא אחד המופיע בפרשה, ולעסוק בו מבחינות שונות. אתר זה כולל, בשלב זה, שני מוקדי למידה שנתיים:

  1. פרשת השבוע במשפחה - עוסק ביחסים בין בני המשפחה, ומיועד בעיקר לתלמידי הכיתות הצעירות של בית הספר היסודי.
  2. עמי וארצי בפרשת השבוע - עוסק בנושאים הקשורים בארץ ישראל ובעם ישראל, ומיועד בעיקר לתלמידי הכיתות הבוגרות של בית הספר היסודי.
חשוב להדגיש כי אין בתכנית זו ניסיון להקיף את מכלול הנושאים העולים בפרשה. עם זאת כדי לסייע לתלמידים לקבל תמונה מקיפה יותר של אירועי הפרשה, כל פרשה כוללת מדור המכונה "מה בפרשה", ובו מסוכם בקצרה רצף האירועים בה.

למידע על פרשת השבוע במשפחה

למידע על עמי וארצי בפרשת השבוע

 
     
 

בראשית | שמות | ויקרא | במדבר | דברים
חיפוש מתקדם | מפת האתר | על אודות האתר | לדף הראשי
תל"י | גלים | סנונית

בסיוע הסוכנות היהודית לארץ ישראל Supported by The Jewish Agency for Israel

החיפוש באתר זה הוא בשיתוף מורפיקס

© כל הזכויות שמורות, סנונית וקרן תל"י (ראה תנאי שימוש)